Overslaan naar inhoud

Tutorial: een cirkelvenster maken in stof

12 augustus 2024 in
Tinneke Grauwels


Met een cirkelvormig venster maak je je naaicreaties echt uniek. In deze tutorial laat ik je stap voor stap zien hoe je een mooi afgewerkt cirkelvormig venster in stof kunt maken. Met een paar basis naaibenodigdheden en eenvoudige technieken kun je je projecten omtoveren tot iets echt bijzonders. Laten we aan de slag gaan!


Benodigdheden:

  • Hoofdstof (waar je de cirkel uit wilt snijden)
  • Stof met prentje (voor de achtergrond achter de cirkel)
  • Extra stukje hoofdstof of bijpassende stof (om de rand van de cirkel af te werken), minstens 5 cm breder dan de cirkel die je wil maken. Stel: de gewenste diameter van je cirkel is 10 centimeter, voorzie dan een stuk stof van minstens 15 cm. Zo heb je langs alle randen van de cirkel 2,5 cm extra.
  • Vlieseline (optioneel, voor extra stevigheid van de hoofdstof indien nodig)
  • Stofschaar of een cirkelmes
  • Spelden
  • Bijpassend naaigaren
  • Strijkijzer
  • Stofpotlood, stift of krijt
  • Materiaal om een cirkel te maken: passer, glas, kommetje, mal ...
  • Wondertape, dubbelzijdige tape

:

Stap 1: Voorbereiden van de cirkels

1. Bepaal hoe groot de cirkel moet zijn aan de hand van het prentje dat je wil gebruiken. De grootte van de cirkel is ook de grootte van het afgewerkte venster.

2. Teken de cirkel over op de achterkant van het extra stukje stof dat in totaal +-5 cm breder is dan de cirkel, 2,5cm langs elke zijde. Gebruik een rond voorwerp om een perfecte cirkel te tekenen. Teken de cirkel met een potlood, stofstift of krijt. Je kan ook eerst met een passer op een stukje karton een cirkel tekenen, deze uitknippen en deze gebruiken om de cirkel op de stof te tekenen. De afmeting van de cirkel die je nu tekent, zal ook de afmeting zijn van de afgewerkte cirkel.  Je stof is enkele centimeters breder.

3. Knip het prentje uit en zorg ervoor dat de uitgeknipte stof ook langs alle zijden +-2,5cm breder is dan de gekozen cirkeldiameter.  

4. Verstevig de hoofdstof (optioneel): Als je stof erg dun of los geweven is, strijk dan vlieseline aan de achterkant van de stof op de plek waar je de cirkel hebt getekend. Dit zorgt voor meer stevigheid

5. Kies de locatie van de cirkel: Leg je hoofdstof plat op een werkoppervlak. Bepaal waar je de cirkel wilt hebben. Dit kan in het midden zijn of ergens anders op de stof, afhankelijk van je ontwerp.

Leg het extra stuk stof met de cirkel op de hoofdstof met de getekende cirkel naar boven. De stoffen liggen met de goede kant op elkaar.

Ik maak een ritszakje en heb het patroondeel van het ritszakje reeds uitgeknipt uit de hoofdstof. Zo kan de cirkel meteen goed gepositioneerd worden. Ik kies ervoor om de cirkel in het midden van de stof te leggen.

6. Speld de stoffen aan elkaar


Stap 2: Cirkel stikken 

Stik precies op de getekende cirkel door beide stoffen. Hecht aan en af bij begin en einde.

 

Een kleinere steeklengte (2 mm of minder) kan helpen bij het creëren van een soepelere, gelijkmatigere cirkel. Dit maakt het gemakkelijker om de bocht te volgen zonder hoekige stiksels.  

Stik zeer langzaam en zet indien mogelijk de snelheid van je naaimachine wat lager

Draai de stof langzaam en gelijkmatig met je handen terwijl je naait. Werk in kleine stukken en zorg ervoor dat de stof niet trekt of schuift. Je kunt ook de naaimachinevoet af en toe optillen (met de naald in de stof) om de stof voorzichtig bij te draaien. Als je naaimachine een naaldstopfunctie heeft (die de naald in de stof laat wanneer je stopt), gebruik deze dan. Dit helpt je om nauwkeurige bochten te maken terwijl je de stof herpositioneert.

Oefen eventueel eerst op een stukje reststof om vertrouwd te raken met de techniek. Dit helpt je om je timing en draaiende beweging te perfectioneren voordat je op je uiteindelijke project werkt.  ​


Stap 3: cirkel uit- en inknippen 

1. Maak een gat in het midden van de cirkel en knip de cirkel uit op ongeveer 1 cm van je stiksel.


2. Maak kleine knipjes in de naadtoeslag: Om de stof mooi naar binnen te kunnen vouwen, maak je kleine knipjes in de naadtoeslag rondom de cirkel, zonder door de stiksels heen te knippen. Dit helpt om de stof mooi plat te leggen zonder dat het trekt.

Hoe kleiner je cirkel, hoe dichter je de knipjes naast elkaar plaatst

3. Keer de randstof naar achteren: Plooi de randstof naar de achterkant van de hoofdstof, zodat de naad naar binnen valt en de cirkelrand netjes afgewerkt is. Strijk de randen voorzichtig plat om een scherpe, nette rand te creëren.


Stap 4: Stof met Prentje bevestigen

1. Plak dubbelzijde tape aan de achterkant van je hoofdstof rondom de cirkel 

2. Positioneer de stof met prentje: Leg de stof met het prentje onder de hoofdstof, zodat het prentje precies door de afgewerkte cirkel zichtbaar is. Pas de positie aan totdat je tevreden bent met hoe het prentje door de cirkel verschijnt.

3. Bevestig de stoffen: Speld de stoffen op elkaar vast zodat de stof met het prentje niet verschuift tijdens het naaien.


4. Naai de stoffen aan elkaar: Naai langs de cirkel, op enkele millimeters van de rand die je eerder hebt afgewerkt, om de stof met het prentje vast te zetten. 

Gebruik dezelfde techniek als in de vorige stappen: naai traag en met kleine steek.


Stap 5: Afwerking

Strijk het geheel: Strijk de stof opnieuw om de naden netjes plat te maken en eventuele vouwen glad te strijken.

Werk je naaiproject af met het bewerkte stofdeel. 

Ik gebruikte de stof met de cirkel om een ritszakje te maken. 

Het patroon voor het ritszakje vind je hier

Deel deze post





Archiveren